12.6.2018-16.6.2018

Jyrki Markkasen näyttely

Jyrki Markkasen näyttely Hekintorin Galleria AARNIssa.“Näyttelyni painottuu valokuvasarjaan Alue. Kuvat tallennan villiintyneillä jättömailla ja tyhjentyneissä rakennuksissa, poissa tuottavista keskuksista.

Teokset syntyvät kahdesta päällekkäin asetetusta laakafilmi-negatiivista, usein ulko- ja sisätilan tai luonnon ja ihmisen muokkaaman rakennetun ympäristön yhdistelmänä. Kuvaparien etsiminen tuo kuviin syvyyttä ja muodostaa alueen, jossa mielikuvituksessani liikun, tilan joka on riistäytynyt ihmisen näennäisestä hallinnasta, vyöhykkeen, kartan mustan läiskän.

Olennaisena osana kuvien ajallisesti etääntyneeseen maailmaan vaikuttaa työskentelyni perinteisesti ison koon filmille, osin itsetehdyillä neulanreikäkameroilla ja vanhoilla vedostusmenetelmillä. Näyttelyn valokuvat ovat syanotypia/kumipaino- ja pigmenttimustevedoksia.

Olen luonteeltani keräilijä, tallennan ja kuvaan esineitä ja asioita, rakennan itselleni mentaalisen ympäristön, josta teokseni syntyvät. Työhuoneeseen kulkeutunut kama on lähtökohtana fotoetsaussarjassa Arkisto joka luetteloi loputonta tavaramäärää yhden keräilijän osalta. Sanoma on teosten näennäisestä keveydestä huolimatta selvä, ihmisiä on yhä enemmän ja jokaisella on tavaraa, jonka paljoutta on vaikeata käsittää. Se kulkee käsiemme kautta, hallitsee elämäämme, ja osa siitä jää jälkeemme todistamaan meistä.

Rakennan myös veistoksia, laitteita joiden tekniikka on yksinkertaista ja näkyvillä, valoa ja mekaniikkaa. Materiaaleina käytän puuta ja terästä sekä kierrätän osia mekaanisista laitteista. Teoksiin liittyy myös pintojen tulostusta ohutvanerille, alumiinille tai akryylille. Näyttelyn suurikokoinen kolmiulotteinen teos "Suljettu" linkittyy Alue-sarjan kuviin historiallisine viitteineen.”

Aukioloajat

ti klo 11–18
ke klo 11–18
to klo 11–18
pe klo 11–18
la klo 12–16

Tapahtumapaikka

Galleria Aarni, Heikintori
Käyntiosoite:  Kauppamiehentie 1, Tapiola, Espoo